Kā pareizi izmantot pelnus dārzā, lai tie palielinātu ražu un to nesagrautu

Koksnes pelni jau sen ir iekļauti universālo mēslošanas līdzekļu un kaitēkļu apkarošanas līdzekļu sarakstā. Tas ir īpaši novērtēts lauku iedzīvotāju vidū, jo to iegūt nebūs problēmu. Ne velti to sauc par “pelēko zeltu”.

Taču, pirms barot augus dārzā un sakņu dārzā ar pelniem, jānoskaidro, vai šāda barošana atņems ražu, jo “viss, kas spīd, nav zelts”.

Kas ir īpašs par pelniem?

Pēc koksnes sadegšanas paliek pelni, un tie satur galvenokārt kalciju, otrajā vietā kāliju, trešajā vietā fosforu un nedaudz vairāk magnija un sēra. Izrādās, pelnos ir visi augiem nepieciešamie mikroelementi. Bet pelnu īpatnība ir tāda, ka tiem ir sārmaina reakcija un attiecīgi, nonākot augsnē, tie padara to mazāk skābu. Un tas jāņem vērā, pievienojot pelnus kā pārsēju.

Protams, tagad mēs runājam tikai par koksnes pelniem. Mēs neņemsim vērā atlikumus no papīra, kartona, skaidu plātņu un citu līdzīgu materiālu dedzināšanas, jo ir stingri aizliegts tos izmantot kā mēslojumu.

Kuriem augiem  pelni ir zelts?

Pelni ir labs mēslojums augiem, kuriem nepatīk skābas augsnes.

Šeit tie ir: kāposti, bietes, selerijas, gurķi, sīpoli, burkāni, pētersīļi, rāceņi. Šie augi dod priekšroku neitrālai augsnei. Tāpēc, ja vietā ir paskābināta augsne, bet ir plānots šīs kultūras audzēt, pelni noderēs.

Ja augsne ir pārāk skāba, mēslošana ar pelniem nekaitēs kultūraugiem, kas mīl nedaudz skābu vidi, piemēram, baklažāniem, melonēm, cukini, tomātiem, pupiņām, dillēm, burkāniem, ķiplokiem, redīsiem, kāpostiem, arbūziem.

Lasi vēl: Vasaras krabju salāti: garšīgi, svaigi un gatavi 3 minūtēs (recepte bez majonēzes)

Lai deoksidētu augsni, pelnus pievieno sausā veidā, bet ne vairāk kā 500 g. uz kvadrātu. Viņi apsmidzina un izrakt vietu.

 

Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu…

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment